Povijest predškolskog odgoja u Otočcu

Predškolski odgoj u gradu Otočcu započeo se odvijati 01. prosinca 1972. pri osnovnoj školi u Otočcu. No, kako su potrebe bile sve veće kreće se u izgradnju dječjeg vrtića koji svoja vrata mališanima otvara 1980. na  lokaciji  gdje se nalazimo i danas. Iako je u ratnim vremenima bilo znatnih oštećenja na zgradi, ona su uspješno sanirana i otklonjena zahvaljujući raznim donacijama. U ustanovi je broj djece varirao u određenim razdobljima od 30-ak pa sve do stotinjak u četiri odgojne skupine. U to vrijeme vrtić su uglavnom pohađala djeca starija od tri godine, ali s vremenom se pokazuje potreba za otvaranjem starije jasličke skupine, djeca starosti 2 – 3 godine. Dakle, 1982. godine osnovana je prva skupina djece u jaslicama.

Dugogodišnji ravnatelj gospodin Ante Devčić vodio je ustanovu od samog početka kad je osnovan kao radna organizacija, pa sve do odlaska u mirovinu 31.08.2007. godine.

U novije vrijeme pokazala se potreba za upisom i mlađe djece, pa je tako Gradsko vijeće donijelo odluku o upisu djece stare godinu dana.
Rekonstrukcijom i dogradnjom postojećeg vrtića koji je započeo u rujnu 2019 godine povećao se kapacitet vrtića. Za vrijeme izgradnje vrtić je radio na privremenoj lokaciji, a u travnju 2021 godine započeo je sa radom na matičnoj lokaciji sa devet skupina.